Cave Experience | Over de Gemeentegrot in Valkenburg

Over Cave Experience

DE MOGELIJKHEDEN

RONDLEIDING

Ontdek de oudste mergelgrot van Nederland en laat je onderdompelen in een spectaculaire andere belevingswereld.

Je tocht start met een rondleiding per trein of te voet, waarbij de gids u meer vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van de Gemeentegrot. Tijdens je tocht kom je langs muurschilderingen, plaquettes, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de periode van de koude oorlog.

LICHTSHOW

Vervolgens kom je terecht
in een licht- en geluidsspektakel.

Speciaal vanwege 75 jaar bevrijding is er een nieuwe, 18 min. durende lichtshow gemaakt met heel veel origineel beeldmateriaal.

OVER DE GEMEENTEGROT IN VALKENBURG

In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg bevindt zich een ronduit fascinerende wereld. Het is de Gemeentegrot, per jaar door velen bezocht. Met de ontginning van deze grot werd zo’n 2000 jaren geleden begonnen toen de Romeinen de mergel uit de bodem nodig hadden als bouwmateriaal.U wordt geconfronteerd met de oerkracht van de natuur, die steeds van aanzien is veranderd.

Door fossielen en schelplagen zijn deze natuurlijke omstandigheden van ver voor onze jaartelling goed te zien. De Gemeentegrot geeft daarnaast ook een boeiend overzicht van verschillende kunstuitingen en levensomstandigheden van talloze generaties van mensen. U vindt er muurschilderingen en plaquettes waaruit u het verleden kunt proeven.

 

U vindt er ook de restanten van wat de opgejaagde mens bouwde in de grot, die hij als schuilplaats gebruikte. Dit samenspel van natuur en cultuur vormt een uniek verhaal. Een verhaal dat nog interessanter wordt door het mysterieuze van de duistere doolhof van onderaardse gangen. Als u in Limburg bent, bezoek dan eens de Gemeentegrot in Valkenburg aan de Geul.

Alle inlichtingen over openingstijden, toegangsprijzen en rondleidingen zijn te vinden op deze site. Mocht u dan nog vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel uw vraag via ons contactformulier op de contactpagina. Tijdige aanmelding van groepen en gezelschappen is gewenst.